Pričnimo
projekt

Spletni donos banner

Programiranje internetnih strani

Programiranje spletnih strani

Programiranje spletnih strani je eden izmed ključnih korakov pri vsaki novi izdelavi spletne strani. Prvi koraki izdelave vključujejo analizo stanja in postavitev temeljev za nadaljnje delo. Pri tem se posvečamo predvsem smiselni strukturi vaše spletne strani in skrbimo, da je vsebinsko pregledna in da omogoča enostaven dostop do tistega, kar uporabniki iščejo. Ko smo potrdili dizajn, pridobili vsebine in določili ključne besede, ki so, mimogrede najbolj pomemben vidik SEO optimizacije spletnih strani, se začne programiranje vaše spletne strani. Ne glede na to, v katerem CMS-ju vam izdelamo spletno stran, v pomoč so vam lahko številni moduli.

Za to poskrbimo v procesu programiranja, ki je pravzaprav dejanska tehnična izvedba same izdelave spletne strani. Programiranje opravimo na podlagi izbranega urejevalnika, izdelano spletno stran pa postavimo na vašo izbrano domeno. Pri programiranju pa imamo v mislih tudi responsive design – gre za pristop, ki je usmerjen v dobro uporabniško izkušnjo ne glede na to, s katere naprave uporabniki dostopajo do spletne strani. To pomeni, da spletno stran izdelamo tako, da bo prilagojena veliki večini modernih naprav.

Responsive design

Izdelava responsive designa spletne strani

Responsive design oz. po slovensko odzivno oblikovanje je storitev, ki omogoča izvedbo spletne strani, ki se prilagaja mediju, na katerem se nahajamo. To pomeni, da na eno spletno stran lahko dostopamo preko različnih naprav, vsebina strani pa je vedno enaka in optimalno pripravljena za naš medij. Poenostavljeno to pomeni, da responsive design spletne strani omogoča samodejen grafični preklop med prikazom strani na različnih napravah oziroma se njena oblika prilagaja napravi, s katero dostopamo do nje. Ker si vse več uporabnikov ogleduje spletne strani na mobilnih telefonih in tablicah, je zelo pomembno, da je spletna stran izdelana z responsive designom. Takšna izdelava spletnih strani omogoča uporabniku dober pregled in nadzor nad spletno stranjo.

Hyper Text Markup Language

Hyper Text Markup Language (pogosteje omenjeno le s kratico HTML) je označevalni jezik, ki se ga po celem svetu uporablja za izdelavo spletnih strani oziroma za pripravo dokumentov, ki so v svoji osnovi namenjeni objavi na spletu. Poleg tega, da s pomočjo HTML-ja prikažemo določeno vsebino v spletnem brskalniku, z njim tudi določamo strukturo vsebin na spletni strani. Dandanes se v praksi ne piše več ročno HTML datotek ampak se jih generira s pomočjo drugih metod kot je na primer PHP.

Cascading Style Sheets

Cascading Style Sheets oziroma CSS (po slovensko kaskadne stilske podloge) je najpogosteje uporabljena metoda za oblikovanje spletne strani. S CSS-jem lahko hitro in enostavno določamo barvo, robove, pisavo, velikost, razmike, poravnavo, pozicije in ostale oblikovne lastnosti na spletni strani. CSS nam prav tako omogoča, da oblikovne lastnosti ločimo od vsebine. Samo bistvo CSS spletne strani je enostavno in hitro urejanje oblike elementov po celi strani, iz enega mesta. Pri izdelavi spletnih strani in programiranju poskrbimo za čisti CSS.