Kaj je optimizacija spletnih strani - SEO?

Optimizacija spletnih strani SEO (ang. Search Engine Optimization) je kratica, s katero se opredeljuje področje upravljanja ugleda spletnih mest. Zakaj je ugled tako zelo pomemben? Google in tudi ostali spletni iskalniki razvrščajo zadetke iskanj od najbolj do najmanj relevantnih za vsako iskano frazo posebej.

S SEO optimizacijo internetnih strani se poskrbi, da se spletnim stranem v čim večji meri zagotovijo parametri, ki jih Google s svojim algoritmom prepoznava kot kvalitetne. Posledica so višje uvrstitve v seznamu zadetkov (ang. SERP). SEO optimizacija spletnih strani je primerna za vse vrste spletnih mest in izboljšuje prodajno uspešnost e-trgovin ter prepoznavnost blogov.

Ne glede na CMS, v katerem je spletno mesto zgrajeno (WordPress, Joomla, CMS po meri, itd.), je pisanje SEO člankov osnova za izboljšanje pozicij po Googlovem algoritmu. A članki niso edini vidik, ki ga je potrebno upoštevati pri SEO optimizaciji. Vsako spletno mesto ima svoj namen in glede na cilje, ki se jih želi doseči, je potrebno pripraviti kvalitetne vsebine na samem spletnem mestu.

Ni preprostega odgovora na vprašanje, kako pripraviti SEO optimizacijo - potrebno je biti pozoren na veliko malih dejavnikov, ki vsi vplivajo na izboljševanje pozicij med zadetki iskanja.

Optimizacija spletnih strani

Postopek optimizacije spletne strani

SEO optimizacija

ANALIZA STANJA IN KONKURENCE

Optimizacija spletnih strani se prečne z oceno stanja in analizo konkurence. Na začetku SEO optimizacije je potrebno določiti strategijo spletnega nastopa. Analiza je pomembna predvsem pri novih spletnih mestih. Z določitvijo ciljne publike in priložnosti v spletnem prostoru, na katere je konkurenca pozabila, se pripravi fokus.

1
Puščica 1
Optimizacija spletnih strani

PRIPRAVA BESED

Optimizacija spletnih strani pomeni pripravo celovite baze besed in besednih zvez, ki jih potencialna stranka vpiše v Google. Fokus opredeljuje izgradnjo baze vseh ključnih besed, s katerimi stranka želi priti na prvo stran na Googlu. Naša posebnost je (poleg glavnih ključnih besed) osredotočenost na t. i. long tail-e. Izdelava spletnih strani se vedno začne s pripravo besed in besednih zvez, za katere se bo skozi proces spletnega marketinga izvajala optimizacija spletnih strani.

2
Puščica 2
Optimizacija spletnih strani

IZOBRAŽEVANJE STRANK

Optimizacija spletnih strani lahko poteka na način, da stranka v procesu optimizacije aktivno sodeluje. V podjetju Vsi.si poskrbimo, da stranka ali poslovni partner prejme potrebno znanje in informacije, ki so potrebne za dober rezulatat na spletu. Naše delo zahteva veliko komunikacije z naročniki. Dela ne opravljamo enostransko, ampak vedno poskrbimo, da stranke razumejo potek SEO optimizacije. Tako lahko tudi same poskrbijo za pravilno umestitev elementov na spletno mesto.

3
 
Puščica 3
Optimizacija spletnih strani

PRIHAJAJOČE AKTIVNOSTI OPTIMIZACIJE STRANI

Naša ekipa redno spremlja trende digitalnega marketinga in inovacij na področju SEO optimizacije. Z vsakoletnimi izobraževanji naših strokovnjakov pokrbimo, da optimizacija spletnih strani poteka v skladu z najnovejšimi standardi. Spletni iskalniki Google in tudi drugi, zahtevajo aktivnosti na spletnih straneh, pomeni da ima Google raje spletne strani, ki živijo, na katerih se pogosto dogajajo spremembe

5
Puščica 4
seo optimizacija pomeni

POROČILO O REZULTATIH

Optimizacija spletnih strani ima zelo dobro merljive rezultate, saj je jasno razvidno, kje na spletnih iskalnikih se spletna stran nahaja danes, hkrati pa je merljivo, kako se spletne strani odzivajo na proces optimizacije SEO. Vsaka aktivnost prinaša rezultate. Z namenom čim bolj transparentnega sodelovanja na koncu vsakega meseca posredujemo poročilo o opravljenem delu ter rezultatih, ki jih je prinesla SEO optimizacija.                                                                      

4
 
SEO študija primera

V zgornjem grafu so predstavljeni rezultati povečanja obiskanosti spletnega mesta jbcenter.si ob nenehnem delu na SEO področju.

Študija primera

S SEO optimizacijo za spletno mesto jbcenter.si smo začeli konec meseca septembra. Iz grafa lahko razberemo, da je za rezultate potrebno preteči nekaj časa. Uspeh SEO optimizacije je rezultat skrbne priprave vsebin na spletnem mestu (skupaj z meta podatki) in grajenja povezav iz več podpornih spletnih mest.

 

 

400%

rast obiska v pol leta

1. stran

na Googlu za osnovno frazo "kolo"

7

novih besed na 1. mestu med zadetki

 

ON-site optimizacija strani

»Najprej štal'ca, pol pa krav'ca«, pravi stari slovenski pregovor. Podobnega principa se gre držati tudi pri SEO optimizaciji. Če se želi spletno mesto poriniti višje po rezultatih Google iskanja, se mora posamezna spletna stran tam najprej sploh znajti. Najpogostejši vidik on-site optimizacije, na katerega izdelovalci spletnega mesta pozabijo, so meta podatki. Z njimi se Googlovemu algoritmu sporoči vsebina spletnega meta. Poleg meta podatkov in tehnične opremljenosti vsebin pa se seveda ne sme pozabiti na kakovost samih vsebin!

OFF-site optimizacija strani

Ko je on-site optimizacija opravljena, se fokus prestavi na off-site optimizacijo (potek obeh je lahko tudi istočasen). Glavni del off-site optimizacije je pisanje SEO člankov. Pri tem je potrebno biti pozoren na gostoto ključnih besed, ki izhajajo iz fokusa, določenega ob pripravi na začetek izvedbe optimizacije. Po pripravi besedil se članke umesti na zunanja spletna mesta ter - kar je najpomembneje - tudi ustrezno poveže s ciljnimi spletnimi stranmi. Grajenje zajetne baze povezav, ki vodijo na spletno mesto, je osnova vsake SEO optimizacije.

 

Google algoritem - optimizacija spletnih strani

Pogovor o SEO optimizaciji spletnih strani je pogovor o Google algoritmu. Čeprav obstaja veliko različnih spletnih iskalnikov (npr. Microsoftov spletni iskalnik Bing ali portal Yahoo ter v slovenskem prostoru bolje poznani iskalnik Najdi.si), je vsa pozornost namenjena algoritmu, ki se je leta 1998 pojavil na domeni google.com.

Razloga sta dva. Prvi je pokritost z uporabniki. Googlov spletni iskalnik ima tako veliko uporabnikov, da je mogoče spletno prezenco zgraditi samo s pomočjo optimizacije spletnih strani za omenjeni iskalnik. Drugi razlog pa je kvaliteta. Googlov algoritem je tako napreden, da njegovim trendom v večini sledijo vsi drugi ponudniki iskanja.

Kakšen je torej Googlov algoritem? Prav nihče izven Googla tega ne ve! To je ena izmed informacij, ki naše naročnike ponavadi najbolj preseneti.

Da, nihče ne ve natančno, kakšen je Googlov algoritem, toda z deduktivnim sklepanjem je mogoče prepoznati vzorce, ki pozitivno vplivajo na rangiranje spletnih strani. Zaradi tržne vrednosti je algoritem globoka skrivnost, vendar Google kljub temu vsake toliko časa sporoči okvirne smernice tega, kako je mogoče vplivati na rezultate razvrščanja. Zadnje raziskave kažejo, da je vse manj pozornosti namenjene meta podatkom ter da je algoritem vse bolj sposoben sam prepoznati kvalitetne vsebine.

Seo e-trgovine

SEO optimizacija e-trgovin

Se spopadate z vprašanjem, kako začeti s pripravo nove spletne trgovine? Mi nudimo kvalitetno izdelavo v modernem dizajnu in vam svetujemo glede priprave na uspešen spopad z neskončno spletno konkurenco. Spletne trgovine v online prostoru so namenjene kvalitetni predstavitvi izdelkov, ki bi obiskovalca prepričala v nakup.

Toda kljub dobri predstavitvi ne bo konverzij, če obiskovalci ne bodo prišli na vaše spletno mesto! Ob začetku izdelave e-trgovine je zato potrebno pripraviti fokus, s katerim bo mogoče preusmeriti promet iz rezultatov Googlovega iskanja v vašo trgovino.

Ne zanašajte se na različne platforme za izdelavo strani - res je, da je na ta način zelo enostavno postaviti spletno trgovino, toda vseeno je za uspeh potrebno znanje o pravilni opremljenosti elementov trgovine z vidika SEO optimizacije spletnih strani. Mi poskrbimo za uspešno optimizacijo in na tem področju izvajamo tudi seminarje

SEO optimizacija spletnih strani s socialnimi omrežji

Kako pogosto se zgodi, da iščete delovni čas podjetja in pristanete na Facebook profilu podjetja? Profili na Facebooku in ostalih socialnih omrežjih imajo vse večjo težo: tako za podajanje informacij kot za SEO rangiranje. Pri objavljanju vsebin na socialnih omrežjih je priporočljivo, da se ob pripravi besedil pomisli na SEO fokus.

Glavni cilj socialnih omrežij je enostavna, hitra in pristna komunikacija s strankami. S primerno zastavljenim fokusom ključnih besed in linkanjem objav poskrbimo za angažiranost javnosti in dvig pozicij spletnega mesta med zadetki iskanja.

Poleg Facebooka spadajo med najbolj popularna omrežja še Twitter, LinkedIn in Instagram. Vsako izmed omenjenih socialnih omrežij je prilagojeno za objavljanje različnih vrst vsebin. Objavljanje na socialnih omrežjih predstavlja izziv, a se je z njim lažje spoprijeti, če se pripravi ustrezen načrt spletne predstavitve.

Seo socialnih omrežij

Izstopite iz sivine povprečja.

Povejte nam o željah vašega projekta.