06. april 2016

Galvanska obdelava oz. galvaniziranje je elektrokemijski postopek obdelave površin kovin in predmetov iz drugih elektroprevodnih snovi, pri katerem nanašamo kovinsko plast ene kovine na predmet iz druge kovine s pomočjo elektrolize. Galvanski nanos poskrbi, da postane kovina bolj obstojna, električno prevodna in korozijsko zaščitena.

Kovinski predmet, ki prevaja električni tok, priključimo v elektrolitski celici kot negativno elektrodo - katodo. Na katodo potujejo po raztopini kationi kovine, ki jo želimo izločiti, na njej oddajo elektrone in se izločijo v obliki tanke kovinske plasti. Kot anodo lahko uporabimo ustrezno kovino, ki se pri elektrolizi raztaplja in sprošča v raztopino kovinske katione. V kopeli morajo biti tudi razni dodatki, ki poskrbijo, da je galvanski nanos enakomeren in sijočega videza.


Galvaniziranje kovinskih in grafitnih izdelkov poteka v podjetju Žlindra d.o.o. že več desetletij. Galvanska obdelava je odvisna od naročnikovih zahtev glede korozijske obstojnosti, želenih lastnosti galvanske prevleke, od vrste materiala, ki ga želimo zaščititi, in končnega namena uporabe. Galvaniziranje poteka na različne načine, pri vseh pa stremimo k izvedbi obdelave najvišje kakovosti. Zato izvajamo različne teste kontrole kakovosti, ki nam nenehno omogočajo vzdrževanje in izboljševanje kakovosti obdelave.

 

Galvanska obdelava kovin

 

 

Galvaniziranje na različne načine

Galvanska obdelava v bobnih predstavlja med vsemi tehnikami najbolj ugoden in učinkovit proces. Artikle pretresemo v ustrezen boben glede na tehnološke potrebe artikla. Boben se nato potopi v predpisane kopeli glede na individualne potrebe kupca. Želen galvanski nanos se enakomerno nanese s pomočjo kontaktov v bobnih, ki se med vrtenjem bobna dotikajo kosov. S tem postopkom je možna galvanska obdelava velikega števila kosov, pri katerih ni možnosti mehanskih poškodb. Zaradi specifike obdelave je med procesom možen medfazni pregled določenih karakteristik kakovosti.


Selektivna galvanska obdelava je popolnoma avtomatiziran proces, ki omogoča zelo precizno nanašanje galvanskih nanosov na točno določeno mesto. Galvaniziranje na obešalih pa pomeni, da predmete natikamo na namenska obešala, ki omogočajo enakomeren in kakovosten galvanski nanos na artikle. Te nato obdelujemo s potapljanjem v ustrezne kopeli, po predpisanemu postopku glede na individualne želje stranke. Galvanska obdelava z obešali je proces, primeren za večje artikle in artikle s posebnimi karakteristikami, hkrati pa zaradi načina obdelave omogoča individualen pregled kakovosti posameznega kosa že med obdelavo.

Za vrhunski galvanski nanos obiščite Žlindra d.o.o. Vabljeni tudi k ogledu naše spletne strani.

Izstopite iz sivine povprečja.

Povejte nam o željah vašega projekta.