Kaj je black hat SEO?

V svetu optimizacije spletnih strani za iskalnike (SEO) veljajo jasna pravila. Obstajajo zato, da zagotovijo relevantno, uporabno in varno spletno poizvedovanje ter zagotovijo dobro uporabniško izkušnjo. Za umeščanje čim višje med iskane zadetke, je potrebno konstantno slediti SEO trendom, ki pa se neprestano spreminjajo, zato je potrebno pristope večkrat spremeniti ali prilagoditi posodabljajočim se algoritmom. Vedno pa se najdejo posamezniki, ki skušajo s pomočjo trikov in bližnjic prevarati iskalnike in povečati promet na lastni spletni strani tako, da pravila kršijo. Ob tem se je seveda treba zavedati, da kršitev SEO pravil privede do kaznovanja. Tehnik črnega optimizacijskega klobuka (black hat SEO) je več. 

 

Black hat SEO

Pretiravanje s ključnimi besedami

Nekdaj je polnjenje iskalnika s ključnimi besedami pomenilo, da se je vsebina vaše spletne strani pojavljala višje v iskalniku z vključevanjem vseh ključnih besed v vsebino. Tako je vsebina postala neberljiva, zato novi Googlov algoritem to tehniko zavrača in spletne strani s tako spisano vsebino ne umešča prav visoko med zadetke iskalnika.

Avtomatizirani neželeni komentarji

Gre za samodejne komentarje, ki vključujejo ključne besede in neželene povezave. Če pišete blog, ste se verjetno že srečali z njimi. Pojavljajo se tudi na forumih ali na brezplačnih gostujočih spletnih straneh. Ni potrebno poudarjati, da jih Googlov algoritem prepoznava in ljudem, ki jih lepijo, to ne prinaša nobenih prednosti pri umeščanju. Na svojem spletnem mestu si zagotovo ne želite imeti takšnih neželenih povezav, saj to škodi tudi razvrščanju vaše spletne strani.

Kraja vsebine

Ko nekdo uporablja vaš RSS vir in ponovno objavlja vašo vsebino na svojem spletnem mestu, gre za krajo vsebin. Običajno tako delujejo splogi (spam blogi), ki so optimizirani z določeno ključno besedo ali določeno temo. Google tovrstne kraje kaznuje, zato se tej tehniki SEO črnega klobuka raje izognite. Če objavljate svoje vsebine na drugih spletnih mestih, pa ne pozabite dodati kanonskih povezav, saj Google prepozna izvor prvotne objave.

Skrivanje

Skrivamo takrat, ko obiskovalcem spletne strani kažemo nekaj, iskalniku pa nekaj drugega. Slika lahko skriva določeno povezavo, ali pa je del besedila napisan z barvo ozadja, zaradi česar ga obiskovalci ne vidijo.

Uporaba vrat na drugo stran

Spletne strani, ki služijo le kot vrata do druge spletne strani in na njih ni relevantne vsebine, služijo preusmerjanju obiskovalcev. Skrite preusmeritve so ena od taktik SEO črnega klobuka, katerih uporaba se kaznuje.

Zlonamernost spletnega mesta

Če spletno mesto z uporabnikom manipulira tako, da se elementi spletne strani spreminjajo, namešča se določena programska oprema, za katero uporabnik ne ve, ali pa se brez njegovega dovoljenja spreminjajo nastavitve iskanja ali domača stran, gre za zlonamernost spletne strani in se jo, kot vse ostale taktike SEO črnega klobuka, Googlu lahko prijavi.

  • Category :
  • Type :